Pražená káva – lahodný nápoj, který si vychutnáte


Historie pražené kávy sahá až do 15. století. Její historie začíná v Etiopii, odtud se poté rozšířila do celého světa. Dnes je součástí mnoha kultur a tradic. Proces pražení je u kávy klíčový, jelikož ovlivňuje finální výsledek, tedy aroma kávy, chuť i její kvalitu. Prvním krokem v přípravě je pražení zelených kávových zrn. Zrna se získávají z rostliny jménem kávovník. Než se dostanou do pražíren, prochází procesem sběru. Samotné pražení pak probíhá při teplotě 180 až 240 stupňů. Cílem je uvolnit aromatické oleje, které stojí za typickou chutí kávy. Pražení má několik úrovní. Pokud se zrna praží do světlých tónů, zachovávají si kávová zrna kyselost a ovocné tóny.

kávová zrna

Tmavé pražení zase dodá kávě hořké tóny a karamelovou chuť. Tohle jsou dva extrémy pražení, mezi kterými se ale nachází mnoho mezistupňů. Každý dodává kávě trochu jinou chuť. Možná ochutnáte několik desítek káv, než najdete tu, která zcela odpovídá vašim potřebám. Jaktože pražení tolik ovlivňuje chuť kávy? Pražení zkrátka uvolňuje všechny tóny, které jsou v zrnech skrytá. Výsledné tóny mohou být pak květinové, oříškové, čokoládové, ovocné či kořeněné. Každý šálek kávy pak může představovat úplně jiný zážitek. U kávových zrn existují dvě základní odrůdy.

káva

Jsou to Arabica a Robusta. Arabica je obecně považována za kvalitnější kávou, její chuť je jemnější a má vyšší kyselost než Robusta. Ta je naopak plná hořkých tónů a její chuť je velmi silná. Pražená káva se vyrábí z obou odrůd. Často ale dochází k jejich mísení, aby byl chuťový profil správně vyvážený. Pražená káva není jen tak ledajaký nápoj. Představuje nápoj, který je pro mnoho lidí každodenní rituál a součást našeho života. Dík různým odrůdám a různému pražení může být každá káva skvělým zážitkem, který vám dá s každým šálkem nový rozměr chutí kávy. Káva je zkrátka skvělá