Bydlení je výzvou dnešní společnosti


V mnoha místech v České republice čelíme problému nárůstu cen nemovitostí, zatímco naše mzdy se bohužel nezvyšují. Nebo minimálně ne tak, jak bychom potřebovali. Což je problém. Tato situace vytváří nepříjemný tlak na naše občany, aby si sehnali dostupné bydlení, kterého je ale nedostatek. Bydlet prostě potřebujete. Proto je důležité o problému s bydlením vědět co nejvíc. Jedním z největších problémů je růst ceny nemovitostí. Růst začal několik let nazpět a pokračuje i v této době. Domy, byty, komerční prostory…vše se zdražuje. To má za následek to, že nákup nového bytu nebo domu je pro mladé lidi nebo mladé rodiny jen snem, který se nikdy nenaplní, nebo se naplní až za několik desítek let.

dům

Kromě toho, i pronájmy bytů se stávají dražší a dražší, takže bydlení celkově se stává problémem, nejen nákup nemovitostí.Dalším problémem je nedostatek volných bytů. V mnoha městech zaznamenáváme nárust developerských projektů, ale ty často cílí na bohatší klientelu, než na mladé a začínající rodiny, protože pro developery tohle zkrátka není lukrativní cílová skupina. Prostory, kde se dají stavět nové byty, ale není nekonečný, a stavby takto luxusních bytů ubírají prostor, kde by se dali postavit cenově dostupnější byty.

byt

Hledání nového bydlení ale není problémem pouze po finanční stránce. Překážkou jsou také administrativní a byrokratické náležitosti, které souvisí s pronájmem bytu, nebo vyřízením hypotéky. Žádosti jsou zdlouhavé, nejisté a mohou odradit spoustu zájemců. U pronájmu je navíc problémem kauce, která bývá až nesmyslně vysoká a spousta lidí na ni prostě nemá.

Mimo to se objevuje i stále vyšší sociální a psychický tlak na jedince, aby si co nejdříve našli bydlení. Situace zkrátka není dobré, ale bydlení potřebujeme. Můžeme jen doufat, že se tato situace do budoucna zlepší.